Skip to main content

Evaluatie competitiestart Dames A

By 29 oktober 2014Dames A

Na 3 competitiematchen maakt coach Bart Janssen een tussentijdse evaluatie op over de competitiestart. Wat liep stroef, wat ging goed en wat kan beter? De coach aan het woord!

Kivola Riemst was vorig seizoen nog actief in liga B. In liga A merken we at het tempo veel hoger ligt, er is meer opslagdruk en veel minder foutenlast bij de tegenstanders. Ook voor de ervaren speelsters is het nog aanpassen aan het hogere niveau. Gelukkige verloopt de integratie van de nieuwe, jonge speelsters in de ploeg erg goed en pikken zij vlot aan. Ook de teamgeest zit erg goed, na de trainingen en wedstrijden blijven de speelsters graag even hangen in het cafetaria om wat na te kaarten. Zo leren ze elkaar beter kennen. Voor mij als coach is het ook aanpassen aangezien ik vorig jaar zelf nog als speler aan de slag was. Het is nog wat zoeken welke aanpak wanneer vereist is en ik moet nog wat rustiger leren blijven, soms gaat de speler in mij nog iets teveel mee in de wedstrijd. Ik doe het wel zeer graag en probeer mijn ervaringen over te brengen op het team.

De competiestart was ondanks de mindere resultaten wel degelijk, we groeiden vaak in de wedstrijden maar onze foutenlast moet omlaag en onze receptie moet veel beter. We moeten ook extra aandacht geven aan de communicatie op het veld en de stabiliteit tijdens de wedstrijden. We moeten er vooral zelf in geloven, de mentale factor is van groot belang. Onze service, de inzet, de block defense en de aanvallende kwaliteiten zijn wel al degelijk. Als we onze werkpunten nog verbeteren, is er nog een ruime progressiemarge en komt het met deze groep zeker goed. We mogen ook niet vergeten dat we 2 uitmatchen speelden tegen ploegen in de top van het klassement die zo’n 20 uren per week trainen en waar de speelsters maar halftijds studeren. Ook onze eerste thuismatch speelden we tegen een ploeg die dubbel zo veel als ons traint, namelijk 12 uren per week. Zelf kunnen we daar maar 6 uren tegenover stellen. Onze speelsters werken of studeren ook voltijds, dat maakt dat er minder tijd is om te recupereren. Maar als ik zie hoe we de vorige wedstrijden presteerden en we die ervaringen meenemen, geloof ik er zeker nog in dat het een mooie competitie zal worden voor ons.

We kijken nu alvast uit naar de bekermatch zaterdag tegen Amigo Zoersel. Los van de competitie kunnen we daar met een fris hoofd hopelijk zorgen voor een goed resultaat om daarna met vertrouwen het vervolg van de competitie aan te vatten. Het team en ik hebben er alvast veel zin in!